Självförsörjning genom tiden
Nedan ser du ett verktyg som hämtar och sammanställer statistik från SCB och Livsmedelsverket för produktion och konsumption för olika livsmedel från 1965 till 2024. Verktyget hämtar även Sveriges befolkning för de angivna året för att beräkna den årliga tillgången per person. För varje produkt anges den totala årliga produktionen i ton, hur mycket det motsvarade per person med den aktuella populationsstorleken samt hur många procent av den årliga konsumptionen som detta utgör. Cirkeldiagrammet fylls upp med grönt när produktionen överstiger 100%. Dra i slidern för för att utforska hur produktionen varierat för olika år!
En modell med vissa felkällor
Som du kanske märker när du utforskar olika årtal så verkar det som att vi producerar oerhörda mängder havre och vetemjöl. Detta beror på att data saknas för hur mycket av skördarna som går direkt till konsumption och hur mycket som blir foder. Samtidigt är all produktionsdata i ton av den obehandlade varan, exempelvis omalet vete eller slaktvikten på köttet. Beräkningarna har justerats för att försöka räkna med förlusten som görs i förädlingsstegen men förlusterna är nog i verkligheten större. Därtill kan tilläggas att SCB verkar stå mest för historisk data, medan Livsmedelverket har den mer uppdaterade datan. Detta gör att datan från 2007 och frammåt egentligen skulle behövt kompletteras med Livsmedelsverkets data, detta saknades det dock tid för.
1965 2024